Feb 27, 2013

Fetița de pe Oranssi



A fost o dată, dar nu prea demult, chiar mai aproape decât ați crede, o planetă care se numea Oranssi. Iar pe această planetă locuiau niște oameni portocalii, oranssienii cum își spuneau ei. Locuitorii lui Oranssi își ocupau timpul cum știau ei mai bine. Dimineața se duceau la serviciile lor, seara după program ieșeau în barurile în formă de portocală și-și spuneau una alta la un pahar de pikutejka, băutura locală, pentru ca ziua următoare să o ia de la capăt.  
Pe Oranssi locuia și micuța Sofia, o fetiță de zece ani, cu ochii mari și argintii și fața pictată de pistrui. Sofiei îi plăceau foarte mult poveștile pe care obișnuia să le scrie adesea în caietele ei colorate și pe care le spunea apoi prietenilor și păpușilor sale. Sofia avea o calitate de care restul locuitorilor uitaseră se pare: știa să se bucure de lucrurile mărunte. De acea zâmbea mult și des de fiecare dată când avea ocazia.
Din această cauză, Sofiei au început să îi apară în păr șuvițe de culoarea mării și a algelor, la început puțin apoi tot mai mult până ce părul i s-a colorat de tot. Oamenii au început de atunci să se sperie de ea, adulții o priveau neîcrezator și-și țineau copiii departe, iar colegii și prietenii săi au început să o evite și să o strige în fel de fel nume.
Singurii prieteni care-i mai rămăseseră micuței erau poveștile și păpușile sale.  Sofia era prea mică atunci să realizeze că oamenii se sperie de ceea ce nu înțeleg și fac tot posibilul să fugă de necunoscut sau să îl țină departe. Chiar dacă nu știa ce i se întâmplă și uneori se simțea singură Sofia a continuat să zâmbească ți s-a refugiat tot mai mult în poveștile sale. Până într-o zi când l-a întâlnit pe Miro, un baiețel slăbuț cât o grisină, cu părul cârlionțat și albastru și au învățat să fie singuri împreună.

1 comment: